Новини
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ СЕ ПРОВЕДОХА В СЕЛО ИЛИНДЕНЦИ, ОБЩИНА СТРУМЯНИ!
30.07.2021

Археологически проучвания в местността Занданите

гл. ас. д-р Георги Иванов, НАИМ - БАН

 

При посещение в района на с. Илинденци през 2017, попаднахме на дълбоки и разрушителни иманярски изкопи в м. Занданите. В търсенето на единични ценни предмети, иманярите бяха нарушили археологически обект.

Районът е забележителен със своите скални образования и красив пейзаж. Жителите на околните села го посещават често за отдих, но и за да отбележат важни празници.  Тук се намират няколко места с особено значение, сред които най-известен е изворът „Лековитата вода“.

Бяхме убедени, че археологическият обект трябва да бъде защитен от по-нататъшно разрушаване от иманярите, проучен и споделен с местната общност, която да посещава и използва това място като още една причина за привличане на туристичски посещения в региона.

През м. юли 2021 проведохме археологически разкопки в м. Занданите, финансирани от Национален археологически институт с музей при БАН, подкрепени от община Струмяни и Регионален исторически музей Благоевград, с участието на студенти по археология от Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методй”. Стремяхме се да разберем значението на паметника и да как можем да го проучим и съхраним за местната общност и бъдещи посетители.

В рамките на един месец разчистихме пръстта и частично въстановихме терена преди иманярските нарушения. Установихме частично запазена основа на тераса или платформа, преграждаща затворено пространство. Върху тази платформа и върху подовото ниво на древното обитаване е била нанесена внимателно замазка. През по-ранен етап на мястото е имало солидно изградени огнище, което проучихме само частично заради нарушенията, нанесени от иманярите

Керамиката от този пласт е характерна за началото на желязната епоха. Подобни съдове са откривани в селищните могили в долината на Долна Струма - Кастанас и Асирос, до древната Троя в Мала Азия. Две находки - стрела и игла от кост, са интересни с това, че повтарят много разпространени типове от метал.

Най-долният пласт, до който достигнахме, може да бъде датиран от втория етап на ранната бронзова епоха - в една от дълбоките иманярски дупки разкрихме фрагменти от керамичен съд. Подобни съдове се откриват в археологическите обекти по долните течения на Струма и Места, о-в Тасос, както и в Момчилград.

На този етап не можем да определим за какво и от кого е бил използван археологическият обект в м. Занданите. В ранните епохи, които разкриваме, хората не са използвали предмети от ценен метал или скъпи вещи. Археологическите разкопки ни дават възможност да разкрием нещо много по-ценно – как са живели те и какви са били вярванията им. Така ще оставим на местната общност знание за миналото им, но и интересна информация, която може да привлича туризъм в това специално място.

 
Translate/Select language
 
Търсене
Община Струмяни - карта
Какво смятате за новата визия на сайта?