Защита на потребителите
Арт център ИлинденциОфициален сайт на Арт Център Илинденци

„МРАМОРНИЯТ ГРАД НА ИЗКУСТВАТА” – ЕДНА ВЪЗРОДЕНА ЛЕГЕНДА ЗА „СЕЛИЩЕТО”

Скулптурен парк на открито, за кратка виртуална разходка натисни тук
Център за изкуства 


 

            Разположен е в подножието на Пирин планина над село Илинденци – едно от големите селища в община Струмяни. Регионът е характерен с лечебния си климат, чистия въздух и красивата природа.
           От 1998г. започва създаването на уникалния Скулптурен парк. Необходимия материал за скулптурите се доставя от намиращи се в близост големите мраморни кариери. Там всеки ценител на изкуството може да да види сбъднатите красиви илюзии на творците и да повярва, че за доброто и истински ценното в този свят винаги има място. Скулптурният симпозиум е малко или повече колективно действие, в което индивидуалната намеса е съотнесена с дадеността на околната среда. Тук художника свободно развива своето въображение, съобразявайки се с функционалността на средата.
          В Парка са осъществени над 50 скулптурни проекта с участието на автори от България, Румъния, Словакия, Австрия, Франция, Холандия,Индия, Япония, САЩ, Израел, Канада, Мексико. Родиха се: “Мостът” на Иван Русев,“Чешмата” на Кирил Мескин и Снежана Симеонова, “Хранилка за птици” на Валентин Господинов, “Път към звездите” на Емил Попов, “Нож” на проф. Старчев, “Щастливия камък” на Хироши Миаучи /Япония/,  “Тиква” на Наджи Пател/Индия/, “Слънчевия часовник” на Иван Славков и мн.др. скулптури дело на Стефан Лютаков, Далия Мейри /Израел/, Петер Андреас Бар /Австрия/, роденият и живеещ в с.Илинденци скулптор Благой Стамболиев, Мишел Аргуж /Франция/, Ян Тимар/Холандия/, Дел Гейст и Патриция Лейтън /САЩ/и др. През 2000 г. е изграден най –мащабния скулптурен обект “Форумът” – амфитеатър с около 300 места за зрители и сцена.

Извършена е рехабилитация на пътя, водещ до Парка и е построен информационен център.
Всяка година там се провежда скулптурен симпозиум и други образователни и културни програми, организирани от фондация “Арт Център Илинденци”. От 2012 г. това е и място за провеждане на откриващата прескоференция на Международния фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува" в с. Микрево.
Наред с отличните възможности за творчество, района изобилства и с културни, исторически и природни забележителности. В съседство се намират стари римски мини, археологически разкопки от древни времена, неповторими пещери. На минути път от творческия дом на Арт центъра по много приятна пътека се намират така наречените “Целебни извори на Ванга”/Лековитата вида/ и местността “Занданите” –изключително красиви каменни образувания.

Домът на това необикновено творческо средище не предлага луксозни условия за пребиваване на своите посетители, но това го приближава към истинската същност на твореца. В него идват почитатели на изкуството, за да участват в процеса на създаване и същевременно да се насладят на престоя си без да изпадат в безделието на лукса. Тук за професионалисти и любители се предоставят условия за рисуване и каменоделство. Домакините на творческия дом и техните приятели от селото предлагат на гостите си запознаване и обучение по плетене, правене на баници и друг оригинални местни ястия, както и традиционни местни занаяти.

 


„МРАМОРНИЯТ ГРАД НА ИЗКУСТВАТА” –

ЕДНА ВЪЗРОДЕНА ЛЕГЕНДА ЗА „СЕЛИЩЕТО”
Иван Русев:

 

   Проектът „МРАМОРНИЯТ ГРАД НА ИЗКУСТВАТА” води началото си освен от творчески порив за създаване на един уникален скулптурен проект, а и от едно разкритие, което споделям в следните редове. При изписването на тази местност в старите документи, които попадаха в личният ми архив, във всеки един от тях местността се назоваваше като „Селището”. Това наименование по непонятни за мен причини постепенно започна да се заменя с името „местност „Задлъг”.  След това ново наименование винаги в скоби се добавя и старото наименование (м. СЕЛИЩЕТО).  Погледнете археологическата карта на Балканите и по конкретно района на с. Илинденци,   непрекъснатото попадане на каменни руини, керамични остатъци от съдове /буквално на всяка крачка/, което изобщо не е изненада за местните хора, например върхът на хълма, на който има следи от древни  ритуални обреди. Дори няколкото малки стари монети, които намираха по пътя след дъжд децата ми /преди да дойдат иманярите с голямата техника/,  говорят само за едно, СЕЛИЩЕ и градежни форми  на това място е имало при това те водят началото си от преди хиляди години. Интересни са и разказите на моите по-стари съселяни, които твърдят, че тук около „Костур махала” е била най-активната част от селото в недалечното минало с каменни къщи, в които твърдят те, са живяли най-хубавите моми от района, които те са задиряли.  Но къде са тези къщи или остатъците от тях, къде са все пак огромното количество  камъни, от които би трябвало да е съграждана тази каменна история? Сега се сещам, че една такава къща, от която и сега има малки следи край къщата на дядо Младен и баба Севда се разпадна и изчезна буквално за години. Как става това?  Отговорът пак от близкото минало при това от наш личен опит. Когато преди години решихме да пооправим пътя и за целта трябваше да изградим около 300 метра  дълга каменна подпорна стена, освен от мраморните кариери нашите строители събраха камъните от всяко по-близко място включително от стари запуснати сгради. Тук е и отговорът: градежите на „СЕЛИЩЕТО” са се оказали твърде близко до строежите на следващите поколения и както в градежите на древния Търновград намираме каменни фрагменти от римски времена, така и тук в голямята си част, което е могло да се извади е отишло по новото си предназначение в новостроящи се къщи и дувари.
   И все пак нещо трябва да е останало. Реших се на голяма стъпка. Събрах  хора и техника, за да се опитаме да разкрием следите от изгубеното „СЕЛИЩЕ”. Нашите усилия през 2005 г. се увенчаха с успех. Както гласи една древна поговорка:  „когато дълго копаеш на едно място, не може да не излезе вода”. За щастие трудът ни не беше напразен някъде по-плитко, другаде по-дълбоко излязоха неопровержими следи от градежи. Една наша мечта се осъществи. „Мраморният град на изкуствата” стъпи и се развива на съществуващите следи от стари градежи – „СЕЛИЩЕТО” . Чувството на голямо удовлетворение  ни води и днес - връщането на една заличена страница от нашето минало е наша съдба и голяма мисия.
     Улисани в търсенето на следите от «СЕЛИЩЕТО» само на 15 м. по-надолу от  паркинга ни, попаднахме на други следи съществували от преди 60 МИЛИОНА ГОДИНИ - уникална РЕКА.  Заедно с мои приятели от Пернишките мини разкрихме част от този уникален обект, за да го покажем на посетителите на нашия  „ЦЕНТЪР ЗА ИЗКУСТВО” в  Илиндеинци.


Иван Русев
Кратка разходка в Арт Център Илинденци направете тук
Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС