Новини
Домове на вярата в с. Струмяни, Община Струмяни. На 21 май черквата "Св. Св. Константин и Елена" има храмов празник.
20.05.2020

Поредица: “За Вярата по нашите земи…“

 

Във времена на превратности, изпитания, робство и безверие, силата на човешкия дух и уникалността на българския ген се открояват и съхраняват в построените храмове, параклиси и църкви по нашите земи.

Сакрални места, където православната вяра има своя дом, където духът намира своето пристанище и се превръща в извор на надежда и сили за изстрадалия български народ.

Представяме Ви домовете на вярата в село Струмяни, община Струмяни.

Виртуалната ни разходка в община Струмяни, с която ви разказваме за домовете на вярата продължава. Каним ви заедно да посетим църквата „Свети Свети Константин и Елена” в село Струмяни. Както и останалите храмове в община Струмяни тя също има своя забележителна история. Църквата е сред новопoстроените. Тя е разположена в центъра на селото, край железопътната линия. На 21 февруари 1992 година Учредително общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строеж на църква и избира църковно настоятелство. На 22 март 1993 година митрополит Пимен Неврокопски   поставя основния камък на църквата, а на 18 октомври 2003 година църквата е осветена от митрополит Натанаил Неврокопски.


 История на построяването на църквата „Свети  Свети Константин и Елена” в с. Струмяни

В желанието си местните жители в село Струмяни да имат собствен храм, където да изказват благодарността си към Бога или да намират утеха в трудни времена, някои от по-будните жители на село Струмяни се обединяват около идеята за строителството на храма.Първата решителна стъпка се прави през 1991 година, когато започва благотворителна кампания за събиране на средства и закупуване на 50 килограмова камбана. Инициатори са няколко човека, сред тях Йордан Милев, Арисонка Милева, Костадин Мицев, Младенка Петрова и други жители на селото. Най-напред камбаната е окачена на черничево дърво, което се намира на кръстопътя за махалите,  в двора на Кръстьо Милев. Дълги години, до окончателното построяване на светинята камбаната се пази от семество Милеви.
Силното желание на местните хора от Струмяни да имат собствен храм сплотява хората. Заедно с настоятелството на учредителното събрание са избрани групи от хора по махалите за събиране на средства. Всеки участва с колкото може. Дарители са хора от близо и далече, институции, частни фирми , всички даряващи средства от сърце. В списъка от дарители и днес се пазят грижливо изписани имената на Иван Кюров от Благоевград, Валентин Чиликов от Струмяни, Васил Тюфекчиев  от Благоевград, Иван Арнаутски от Благоевград, Български, Руски и Гръцки банки с представителство в страната ни. Така в периода от февруари  1992-ра година до 22 март 1993-та година всичко необходимо за поставяне на първа копка на храма е постигнато. Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Пимен поставя първата копка и 11 години по-късно църквата е осветена с името „Св. Св. Константин и Елена” .

 

Архитектура на църквата „Св. Св. Константин и Елена” в с. Струмяни

В архитектурно отношение църквата „Св.Св. Константин и Елена” в с. Струмяни  е еднокуполна. Камбанарията е вградена. Тя има два входа от юг и от запад, а общата й площ е от 232 квадратни метра. Проектът за строителството й е ръководена от инженер Митко Петровски, а главен майстор е Методи Николов.

 

Първи свещенослужения в църква „Св. Св. Константин и Елена” ,  с. Струмяни

С освещаването на църквата започват и богослужения за празниците, венчавки, кръщенета, отслужване на литургии и тъжни ритуали. Светинята се превръща в място за среща на местните хора в с. Струмяни. За първи свещеник в храма Светият синод назначава отец Георги Делев Сарадинов от село Илинденци.

В чест на патрона на цървата носеща името на Светите Константин и Елена всяка година на 21 май, когато е и християнския празник двора на храма се изпълва с хора. С помощта на кмета на общината г-н Емил Илиев, общинска администрация, Детска градина „Патиланци“ и читалищното настоятелство към НЧ”Будител” 1997 година в село Струмяни, празникът се превръща в неповторимо преживяване за хората.

 

История на село Струмяни

В историята на село Струмяни има още интересни места за посещение. Културата, бита на местните хора привлича със своята уникалност. Сравнително младо в сравнение с останалите населени места в общината, Струмяни бележи своето начало от 1970 година. Тогава се сливат Гара Огражден и село Микрево. По-късно село Микрево отново е отделено като самостоятелно селище.

Днес в Струмяни туристите могат да посетят освен многото домове на вярата, за които вече ви разказахме в поредицата и музейната сбирка, където са събрани най-ранните експонати, датиращи от периода на късния миоцен, т.е. времето от преди 5 милиона години. Грижливо под стъклените витрини са изложени накити от желязната епоха, както и култова керамика и мраморна пластика.

Завещано за поколенията

Родното място привлича с природа, бащин дом, първи трепети и вяра. За странстващият човек няма по-привлекателно място от това, където може да намери покой. Дали двора с цъфналите люляци или лозята отрупани с грозде, което вирее най-силно в тази част от поречието на река Струма, удовлетворението остава неповторимо. Някои го наричат пристан, други дом, трети простичко родно село…

 

Да почитаме и съхраняваме домовете на вярата в община Струмяни!

 

 

Translate/Select language
 
Търсене
Община Струмяни - карта
Какво смятате за новата визия на сайта?