Защита на потребителите
Палатски връх и черква "Свети Великомъченик Димитър" в село Палат

 

/assets/10.Tourism/obekti/Hram-Sveti-Dimityr-i-Palatski-vryh/Cherkvata.jpg/assets/10.Tourism/obekti/Hram-Sveti-Dimityr-i-Palatski-vryh/Cherkva Sveti Dimityr.JPG/assets/10.Tourism/obekti/Hram-Sveti-Dimityr-i-Palatski-vryh/Cherkvata.jpg

GPS координати
41.582694, 23.196361 - Палатски връх
41.592733, 23.189531 - Храма
Маршрут до обекта
Карта до върха
Карта до храма


Храм "Свети Вликомъченик Димитър"


Църквата представлява каменна трикорабна псевдобазилика с размери 20 м широчина и 30 м дължина, с обширен навес от запад и от юг. Строена е през 1850 г. и е опожарявана два пъти – по време на Кресненско-разложкото въстание през 1878 г., и през 1913 г. от гръцки войници. Възстановена е през 1919 г., когато Палат е общински център на селата Вълково, Драката и Микрево. Църквата има голям трем, който е можел да събира до 500 души, а в двора е намерило място старото училище. Камбанарията е изградена през 1860 г., отделно от църквата, и представлява кула, висока над 10 м. Камбаната тежи повече от 100 кг и се чува надалеч из планината. Отлята е в Самоков от бакър, събран от местното население. Под камбанарията има кладенец, дълбок около 20 м, от който се черпи вода за нуждите на църквата.Върху западната фасада е изписан разгънат вариант на Страшния съд. Стенописите по вътрешните стени (1909-1910 г.) са дело на Димитър Сирлещов (Банска иконописна школа), Михалко Голев, Костадин Марунчев и др. Иконостасът, от същото време като стенописите, е рисуван с частична резба върху царските двери и венчилката. Ценност представляват още потирът и дискосът от сребро и иконите от 18-19 век.

Палатски връх

представлява естествено възвишение, което доминира в околния терен. На самия връх има скален венец от масивни каменни блокове, спускащи се отвесно. Подходът към върха е от югозападната страна. На самия връх в едно пространство в югозападната част с размери И/З – 15-20 м и С/Ю – 10 м има иманярски изкопи, в които се открива голямо количество строителна керамика, фрагменти от дебелостенни съдове и разхвърляни камъни. В тази част се забелязват и останки от каменна стена. В източната част, която е малко по-висока от западната, се намира едно подравнено пространство с размери 5 х 4 м, което е врязано в материковата скала. В тази част на възвишението се намира масивен железен кръст и миниатюрен параклис на името на Св. Спас.
Достъпен, труден за наблюдение, тревиста и ниска дървесна растителност, много добра експозиция.
Вид обект: култово място
Датировка: античност

Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС