Защита на потребителите
Новини
ПРАЗНИК НА БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО В С. ИЛИНДЕНЦИ И ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА „НАЙ-ДОБРО ВИНО“
08.02.2018

На 03.02.3018 г. в местността „Масовец“ беше изключително оживено. Дори дъждът, който валя цяла нощ спря, за да може Боговете на виното да слязат и да благословят лозовите масиви на с. Илинденци. Празникът започна още там - с музика, с играещи и усмихнати хора, с чаша вино, за да се повиши настоението и стопли тялото и душата. Свещеникът Георги Сарадинов извърши тържествен водосвет и благослови лозята на Илинденци. Но това беше само началото. Празникът се пренесе на площада в с. Илинденци. Хората бяха жадни не толкова за виното, което се лееше от буретата на площада, а за хубавата българска народна музика и нашенските хора. И селският мегдан заигра, на няколко ката хорото се виеше и привличаше още и още желаещи да се веселят. Народната певица Стойка Германова и фолклорен ансамбъл "Бисер" - гр. Благоевград допринесоха за силния старт на празника на площада. В подкрепа на хубавото червено вино и керацудата беше и вкусната кулинарна изложба специално подготвена от дамите на пенсионерски клуб „Белица“ с. Илинденци. За да усетиш вкуса на виното трябва и хубаво мезе. Експонатите бяха опитани от всички и разбира се бързо изчезнаха. Желаещите да се върнат назад във времето можеха да видят фотографии от празника през годините от 2005 до 2017. 
В 13.00 настъпи моментът за церемонията по обявяване и коронясване на царя на виното за тази година. Всички затихнали очакваха кого боговете на виното ще извикат на сцената, кой ще бъде оценен за неговите грижи, усилия, труд и постижения. И тази година това беше Йордан Парапанов. Той - вече с опит в тази церемония - за четвърти път, бе коронован за "Цар на лозята" и получи аплодисментите и на всички присъстващи. Последва награждаването както на "царя", така и на победителите в конкурса за „Най-добро вино“. И отново последваха танци, този път  под изпъленията на фолклорен ансамбъл "Огражденска четворка" и оркестър "Русалка". Веселието приливаше навсякъде и дори облаците над селото не смееха да го нарушат и го запазиха от дъжда и вятъра.

Сред официалните гости на празника бяха: г-жа Антоанета Янчева – зам. областен управител на област Благоевград, г-н Вангел Анталавичев – зам. кмет на община Сандански, г-жа Златка Яневска – председател на Общински съвет Струмяни, г-жа Петя Тасева и г-ца Фиданка Котева – заместник кметове на община Струмяни, г-н Иван Секулов – Секретар на община Струмяни, г-н Ангел Георгиев – представител на РИОСВ Благоевград.
С приветсвени думи кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев се обърна към всички присъстващи - жители и гости на 26-тото издание на празника: "Желая на всички винопроизводители и любители на виното преди всичко да бъдат живи и здрави, да продължават да правят хубаво вино и прославят с. Илинденци и община Струмяни по целия свят, защото това е едно кътче благословено с плодородна земя и трудолюбиви хора, на което имаме привилегията да се радваме и което трябва да ценим, запазим и развиваме за в бъдеще."

Ето и наградените тази година:

„Царя на лозята“ - г-н Йордан Парапанов.

В категория „Най-добро червено вино“:
Първо място – г-н Георги Сарадинов;
Второ място – г-н Йордан Парапанов;
Трето място – г-ца Мария Златкова;

Най-добро гостуващо червено вино - г-н Благой Стоянов.

В категория „Най-добро бяло вино“:
Първо място – г-ца Кирилка Златкова;
Второ място – г-ца Огняна Стоилкова;
Трето място – г-н Румен Парапанов;

Най-добро гостуващо бяло вино  - г-н Любомир Мариянски.

 

Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС