Защита на потребителите
Новини
РАЯТ НА КЕРАЦУДАТА - ИЛИНДЕНЦИ ПОСРЕЩА НА 1 ФЕВРУАРИ БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО
09.01.2014

   Боговете на виното 22 години благославят Илинденци

   На първи февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин - в село Илинденци се организира празник на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.

   Празникът започна в лозовите масиви, където стотици гости от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир.

  Дългоочаквана е появата на древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

   Божествата изпълняват тракийския обред „Розалин”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила.  Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

  Празникът се пренася на площада, където се организира дегустация от лицензирани дегустатори и се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и се коронясва Цар на лозята, на когото се положи венец от лозови клонки и гроздове.

  Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата артистична програма.

  „Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение простите и вечни истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова истински” – споделят организаторите. Неслучайно стотици гости от Благоевград, София, Сандански, Разлог, страната и чужбина го откриват и се радват да го споделят с местните, които се превъплъщават в своите любими божества.

   Виното е магия, събрана във вълшебните бъчви и разнася славата на Илинденци и общината далеч извън пределите на България. А всеки, който е опитал от прочутото вино керацуда възкликва „Това е питието на боговете!”

  И запазва трапчивия му вкус така, както Дионис помни Керацуда – красивата девойка, живяла в древна Елада, която носела със себе си винаги бяло и сладко грозде...Наздраве!

Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС