Защита на потребителите
Новини
Софи Маринова, Годжи и Биг-бенд Благоевград взривиха читалището в Микрево послучай празника на община Струмяни
08.04.2013
35-ият рожден ден община Струмяни отбеляза с много дъжд, но организаторите го определиха като добра поличба. Празникът започна с тържествени свети литургии в църквите на общината и се пренесе на площада в Струмяни, където  официално се  вдигнаха знамената на България, Европейския съюз и Струмяни.
   Изключителен интерес предизвика  фотоизложбата „Късчета красота”  на Стоян Петков - гл. експерт в Дирекция „Административно, правно, информационно и финансово обслужване", която беше замислена да се позиционира на стативи на площада, но поради дъжда  се „ пренесе” в залата на читалище – Будител в с. Струмяни, а вечерта – във фоайето на читалището в Микрево.
  Изложбата откри кметът на община Струмяни Емил Илиев, който благодари на Стоян Петков за таланта да открива красотата на общината в нейните празници, чиста природа и красиви хора.  „ Тук са подредени 33 късчета красота, събирани 7 години, но те са малка част от таланта на Стоян Петков да документира в снимки своя поглед към община Струмяни.” – добави още кметът и представи фотокнигата „ Благословена и магнетична” по проект на КУЛТНЕТ – като естествено продължение на фотоизложбата – предимно със снимки на Стоян Петков, дизайн на Огнян Георгиев и редактор Снежана Стоименова.
      „Книгата е опит да направим визитка на община Струмяни. – сподели Снежана Стоименова. – Иска ни се да се чете на един дъх и всеки, който я прелисти, да се влюби в природата, в хората, в историята, в паметните знаци  и старите къщи, в оброчищата, в Мраморния град, в делниците и празниците на една малка, но необикновена българска община. За това помогнаха много снимките на Стоян Петков,  както и снимките на Атанас Атанасов, който любезно ги предостави на общината, а дизайнът на Огнян Георгиев  е още един естетически щрих към книгата. Тя е вълнуващ фоторазказ за трите декларирани художествени храм-паметници – църквите в Палат, Велюшец и Горна Рибница, за  раннохристиянската базилика в м. Градището, за първото килийно училище в Горна Рибница, за Мраморния град на световноизвестния скулптор Иван Русев, за празника на боговете на виното, за фестивала „Малешево пее и танцува”, за керацудата и малешевския мед, за хармонията на природата и хората в една красива, чиста и необикновена българска община.”
     „Книгата е на български и английски език и може достойно да представи не само Струмяни пред света, но и България – сподели на откриването кметът на общината Емил Илиев. – Тя е отправена към всички, които могат да а я преоткрият като туристическа дестинация и възможности за инвестиции.”
      И поради неспиращия дъжд  вечерните концерти се пренесоха в най-голямата зала на общината – в читалището в с. Микрево,  които откри БИГ-БЕНД  Благоевград.
      В 19.00 часа кметът на общината Емил Илиев посрещна на сцената своите гости: Ванчо Стоянов, кмет на община Василево, Р Македония, Люпчо Колев, кмет на община Босилово, Р Македония, Вельо Илиев – кмет на община Петрич, Апостол Апостолов – кмет на община Симитли, Никола Петров – шампион по карате шотодан, Костадин и Георги Чепандови- треньори на шампионите от Струмяни и Микрево, майката на Иван Станоев – бронзов медалист по карате от Европейското първенство, Станислав Стоев – шампион по джудо и Стоян Петков, и под бурните аплодисменти на препълнената зала приветства хората на община Струмяни с 35-ия си рожден ден.
     „2013 година е изключително важна за община Струмяни: най-голямото село на общината – село Микрево отбелязва 100 години от създаването си, училището в Микрево ще отпразнува 90 години от основаването, храмът в Добри лаки ще отбелези 100 години от освещаването си, а Международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” – Микрево се готви за юбилейно десето издание.  – каза Емил Илиев. - Очакват ни празници, но и много труд, за да привлечем всички родолюбиви наши съграждани и ги направим съмишленици не само към големите събития, но и към трудните делници на общината!
  Имаме много проблеми, - добави още той. - но и надежда, че колкото и да ни е трудно, заедно ще продължим по един нов път на изграждане и модернизиране!  И този път е път на човешко доверие и на зачитане на проблемите на всеки човек и семейство – само така всички ще изпълним мисията си – да направим живота в община Струмяни по-хубав и по-добър” – каза още кметът  в словото си и отправи специални поздрави към всички здравни и медицински работници, които празнуват на 7-ми април, към горските работници за седмицата на гората и към всички роми послучай международния ден на ромите – 8-ми април.
   Хората на община Струмяни бяха приветствани от кметовете на община Василево, Босилово и Петрич, които не пропуснаха да подчертаят приятелството, което е мост за реализиране на много жизненоважни проекти за съседните общини.
    За изключителни заслуги в спорта и популяризиране на община Струмяни послучай 35-годишния юбилей на община Струмяни кметът на общината Емил Илиев връчи почетни знаци и грамоти на 12-годишния Никола Петров от Струмяни, носител на златен и бронзов медал от Национален шампионат по карате, на Иван Станоев, който спечели бронзов медал на Европейско първенство по карате, Станислав Стоев – национален шампион по джудо и треньорите Георги и Костадин Чепандов. За изключителни заслуги за популяризиране на община Струмяни почетен знак и грамота получи и фотографът Стоян Петков.
    Концерт-спектакълът на Ваня Найденова, танцов ансамбъл „Малешевци” , Годжи и Софи Маринова, и скечовете на актьора Петър Кьосев, носител на АСКЕЕР,  взриви претъпканата зала с настроението си. Е, имаше и недоволни, защото огромна част остана във фойето и на площада под дъжда пред читалището, но всички вкусиха от празничното настроение на една малка община с трудни делници, но с огромни възможности и още по-големи мечти, че всичко е възможно, когато хората са заедно.
  Празниците продължиха и на  8-ми април, международния ден на ромите, който организаторите посветиха на здравето и на ромската култура със стихове, презентация за ромския език, пресъздаване на  ритуала „Къносване” при ромската сватба и др.
    В програмата на празниците значително място зае традиционният пролетен турнир по футбол за купата на кмета на общината с участието на 9 отбора и над 60 състезатели с категоричната победа на отбора „Бразилия” на кв. Нова махала -Микрево, втори станаха отборът „Драки, трети  „Свобода” – Микрево. От програмата – поради силния дъжд, остана нереализиран велопоходът и парадът на летящите фенери, но подаръците, фланелките, фенерите очакват първия празничен повод и добро време!
Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС