Защита на потребителите
Новини
Боговете на виното благословиха Илинденци
04.02.2013

   В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин - в село Илинденци се проведе празникът на боговете на виното, който за 21-ва поредна година обедини по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.

   Празникът започна в местността Масовец, където стотиците гости от страната и чужбина бяха посрещнати с топла питка и глътка от божествения местен еликсир.Тържествен водосвет за берекетна реколта отслужиха двамата свещеници Васил Котев и Георги Сарадинов, корто също отглеждат лозови масиви и са сред добрите винопроизводители на селото.

  Дългоочаквана беше появата на древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският -  БАКХУС и Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с "Керацуда". Тя е всепризнатата царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка).

  Божествата изпълниха тракийския обред „Розалин”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила.  Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

  Боговете зарязаха ритуално лозята, а след тях – кметът на община Струмяни Емил Илиев и Бойко Ибришимов, кмет на с. Илинденци и техните гости: Драги Наджински, кмет на община Берово, Р Македония,Георги Динев, директор на Агенцията по лозата и виното, Андон Тотев, кмет на община Сандански, Ахмед Башев, кмет на община Гърмен, Георги Баханов, зам. областен управител, Корнелия Нинова, депутат, гостът от Индия Нирач Кумир и др.

  „Тук, в Илинденци са най-големите масиви с феномена керуцуда – царицата на вината - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Белият сорт грозде носи славата на Струмяни по цял свят – сподели кметът на община Струмяни Емил Илиев и добави,  че много скоро Илинденци ще се преобрази по проект от Програмата за развитие на селските райони- до три месеца отпочват дейностите, с които ще се изгради ВиК и инвестира в инфраструктурата на селото, ще се направят спортни и детски площадки, нови тротоари и улици...Илинденци ще има нов, модерен облик и неслучайно беше организирана среща с винопроизводителите на Илинденци, за да създадем и лицензираме марка, която да разнася заслужено славата на Илинденци и Струмяни по света. Имаме природни и човешки ресурси, имаме уникални сортове грозде, работливи и добри стопани, необходими са само- обединяване на усилията, привличане на средства от еврофондовете и е време стопаните на Илинденци да се радват заслужено на слава и добри резултати.” – добави още той.

   Празникът се пренесе на площада, където се организира дегустация от лицензирани дегустатори и се проведе тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се положи венец от лозови клонки и гроздове. Победител в конкурса за най-добро червено вино стана студентът Славчо Димитров, който обработва десетки декари лозя заедно със семейството си. Той изпревари признатия майстор на течния еликсир отец Георги Сарадинов, който е архиерейски наместник на Сандански, трета награда грабна Люба Башлиева.

    Васил Станоев спечели приза за най-добро бяло вино – керацуда като му връчиха и специалната парична награда на д-р Петър Стоянович,  втора и трета награда си поделиха съответно Огнян Стоянов и Сашка Димчева. Наградата за най-добро гостуващо бяло вино грабна художественият ръководител на танцовия ансамбъл „Малешевци” – Любомир Марянски, а най-доброто гостуващо червено вино е на Слави Симев.С венец от лозови клонки и гроздове боговете коронясаха Иван Ибришимов за Цар на лозята

   Градусите на настроението се вдигаха не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имаха възможност безплатно да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богатата концертна програма, изпълнена от самодейците на Илинденци и Микрево, като всички се хванаха на едно огромно красиво хоро, което продължи до късните следобедни часове.

 Част от гостите на празника посетиха Арт център Илинденци и останаха очаровани от красивия парк на световноизвестния скулптор Иван Русев, където са експонирани над 65 скултурни композиии на автори от цял свят, а в галериите са изложени картини на известни бълагрски художници. Там кметът на община Струмяни Емил Илиев и с. Илинденци – Бойко Ибришимов посрещнаха на чаша керацуда своите гости от страната и чужбина.

   „Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение простите и вечни истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова истински” – сподели скулпторът Иван Русев. Неслучайно стотици гости от Благоевград, София, Сандански, Разлог, страната и чужбина го откриват и се радват да го споделят с местните, които се превъплъщават в своите любими божества.

    Виното е магия, събрана във вълшебните бъчви и разнася славата на Илинденци далеч, извън пределите на България. „А всеки, който е опитал от нашата керацуда възкликва „ТОВА Е ПИТИЕТО НА БОГОВЕТЕ” – казват местните и добавят. „ И запазва трапчивия й вкус завинаги, както Дионис помни Керацуда – красивата девойка, живяла в древна Елада, която носела със себе си винаги бяло и сладко грозде... Наздраве!”

Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС