Новини
Вевеждане на превантивни мерки за предотвратяване на болестта болестта „Африканска чума по свинете“. КРАЕН СРОК ЗА МЯРКАТА "ДОБРОВОЛНО КЛАНЕ" Е 26.08.2019 Г.
19.08.2019

Информация относно болестта „Африканска чума по свинете“ и предприетите превантивни мерки от Министерство на земеделието, храните и горите

Във връзка със създалата се тежка епизоотична обстановка и регистрирането на огнища на болестта „Африканска чума по свинете“ в Република България, Община Струмяни публикува информация относно болестта и предприетите превантивни мерки от Министерство на земеделието, храните и горите.

Африканската чума по свинете (АЧС) е опасен вирус с висока заболеваемост и смъртност по свинете (диви и домашни). Разпространява се бързо и засяга огромни територии. Вирусът е устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са термично обработени. Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с АЧС, прилаган в над 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на свинете (заразени или контактни).

Свинете в задните дворове са в най-висок риск от заболяване, а техните стопани са неволни разпространители на заболяването. В тази връзка Министерство на земеделието, храните и горите налага мярка за доброволно клане на здрави прасета. Целта е да се предпазят свинете от зараза, давайки възможност на стопаните да заколят здрави прасета сега, за да могат да оползотворят месото. В ситуация на огнище в обекта им или в зона от 3 км. следва принудително умъртвяване (загробване) и невъзможност за консумация на месото в последствие.

В подкрепа превенцията за ограничаване щетите, които АЧС нанася на свиневъдството,  Министерство на земеделието, храните и горите ще подсигури финансова помощ на стопаните, които изпълнят предписанията за клане на здрави прасета, почистване и дезинфекция на обектите. Неизпълнението на мерките лишава стопаните от финансовата помощ и предвидените европейски средства за въвеждане на биосигурност.

Финансовите средства ще бъдат отпускани съобразно съставени от кметовете на населени места списъци на хората, приложили мярката за доброволно клане на прасета.

Община Струмяни призовава жителите, които отглеждат свине в личните си стопанства, да предприемат необходимите мерки за биосигурност. Мярката за доброволно клане не е „избиване“ на здрави прасета, а ограничаване опасността от навлизане на заразата. Колкото по-бързо бъде въведена мярката, толкова по-бързо ще се овладее ситуацията и при въведени минимални мерки за биосигурност, хората ще възобновят отглеждането на свине в личните си стопанства. Срок за доброволно клане на прасетата в лични стопанства е 26 август 2019 г.

Translate/Select language
 
Търсене
Община Струмяни - карта
Какво смятате за новата визия на сайта?