Новини
Tретия четвъртък на месец ноември e Международeн ден без тютюнопушене
17.11.2020
Когато животът изглежда толкова труден, непредвидим, неконтролируем, скъп и опасен; когато чувстваш, че нищо не зависи от теб, но дълбоко в себе си знаеш, че имаш правото да бъдеш щастлив; когато искаш да откраднеш време за себе си, защото си го заслужил с толкова работа и стрес - недей да запалваш цигара. Защото пушенето те кара да се тревожиш затова, че кашляш, задъхваш
се и се уморяваш лесно. Не ти харесва цветът на зъбите и на кожата ти и понякога се чувстваш неудобно заради лошите дъх и миризма по дрехите, косата и вещите ти… Четеш, че пушенето е причина номер едно за преждевременна смърт в тъй наречения цивилизован свят, докторът от време на време те съветва да спреш да пушиш. Използването на тютюнопушенето като начин да свалим стреса, да намалим напрежението излиза много скъпо на целия ни организъм.

ЗАЩО ДА ОТКАЖЕМ ЦИГАРИТЕ?

1. Вашият бял дроб ще “отдъхне” от дим и катран. Ще дишате по-леко, ще се подобри дихателният обем на белия дроб. Ще се подобри самоочистването на белия дроб.
2. Ще се подобри обонянието ви. Ще усещате по-добре ароматите на живота.
3. Пулсът /сърдечната честота/ ще се забави с 10 до 20 %. Сърцето ви ще работи по-бавно, съответно по-икономично и по-ефективно. Няма да усещате прескачане, “хлопане”, сърцебиене и дискомфорт в сърдечната област.
4. Ще се подобрят вкусовите ви усещания. Ще усещате по-пълно удоволствието от храненето. Дори кафето ще усетите по друг, по-приятен начин.
5. Ще се подобри функционирането на храносмилателната ви система като цяло.
6. Ще спите нормално, вероятно ще се наспивате по-бързо и сутрин главата ви няма да “тежи”.
7. По-рядко ще страдате от главоболие, а е възможно и да забравите какво е това.
8. Ще се подобри умствената ви дейност. Измислица е, че никотина стимулира мисловните процеси. Това се случва само в първите 5-10 минути след първата цигара. После изпадате в
никотинова интоксикация и мисловната ви дейност се влошава от последващите за деня цигари. Хроничната никотинова интоксикация влошава интелектуалния и творчески потенциал.
9. Ще се повиши общият ви физически капацитет за движение и спорт.
10. Ще се подобри половата ви функция и удоволствието от секса. Ще запазите репродуктивната си функция.
11. Ще снижите в пъти вероятността от рак на бели ядроб.
12. Ще снижите в пъти вероятността от сърдечно съдови заболявания, хипертония, стенокардия, инфаркт, инсулт.
13. Ще се подобри общото ви състояние и самочувствието ви.
14. Ще спестите до 25 % от жизнената си енергия, която никотиновото отравяне отнема. Бихте могли да я пренасочите в по-приятна и полезна посока.

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Струмяни публикува презентация "Вредата от цигатите" по повод Международния ден без тютюнопушене.
Презентацията вижте тук.
 
Translate/Select language
 
Търсене
Община Струмяни - карта
Какво смятате за новата визия на сайта?