Превод на страницата:  
Република България
Община Струмяни
Официален интернет сайт
                   

Новини

26.10.2017
НА 29.10.2017 г. /НЕДЕЛЯ/ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 160 ГОДИНИ ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМ „СВ. ДИМИТЪР“ – С. ПАЛАТ, ОБЩ. СТРУМЯНИ!

В навечерието сме на един от най-обичаните и почитани православни празници – Димитровден. Българската православна църква почита на 26 октомври паметта на Свети Димитър Солунски, наричан още Димитровден. Община Струмяни ще отбележи двоен празник, тъй като в село Палат, северно по пътя за рудник „Славянка“ е построена църква, която носи името на светеца „Свети Димитър” и която през тази година навършва 160 г. от построяването си.
На 29.10.2017 г. /неделя/ в храм „Св. Димитър“ - с. Палат, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим ще отслужи Света Литургия по случай храмовия празник на църквата и отбелязването на 160 години от създаването й. Началото на богослужението е от 07:30 ч., продължава от 11:00 ч. с празничен Водосвет и благославяне на празнична трапеза.
Общинска администрация Струмяни и Църковното настоятелство канят всички жители и гости на общината да уважат хубавия празник.
Храмът „Св. Димитър“, построен в с. Палат, представлява еднокорабна базилика, с размери 20 м. широчина и 30 м. дължина. Разполага с голям трем, който е могъл да побира до 500 души. Камбанарията й е изградена през 1860 година. Тя е отделена от църквата и представлява кула, висока над 10 м. и тежаща над 100 кг. Във вътрешността интерес представляват иконостасът и стенописите с библейски сцени и икони, сътворени още по времето на робството. Въпреки, че е била опожарявана няколко пъти, църквата е била наново съграждана и с вида си от началото на XXІ век, тя е трикорабна, едноапсидна псевдобазилика, разполагаща с широк навес от запад и юг. В стенописите й има иконописен вариант на „Страшния съд” на западната фасада. Стенописите са от 1909 г. и са дело на иконописците Димитър Сирлещов, Михалко, Костадин Марунчев и Георги от школата в Банско. Иконостасът е с плитка резба. Църквата притежава култови икони и от XVІІІ век. Голяма ценност представляват сребърен потир и сребърен дискос.
Народният култ към „Св. Димитър“ го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Св. Димитър се смята за покровител на зимата, студа и снега. Вярва се, че той се свързва със света на мъртвите, затова около празника е една от най-големите Задушници.
Легендата гласи, че Св. Димитрий е роден през трети век в Солун и много пъти спасявал града от вражески нападения. Св. Димитрий бил почитан още от онези времена в Тракия и Македония. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват и почитат светеца.
/assets/Aktualno/1.2017/10.26/22769687_1319662074828612_4207088157440202683_o.jpg

 

Търсене

 
Какво смятате за новата визия на уеб портала?
Харесва ми
По-скоро да
По-скоро не
Не ми харесва